Scheidsrechtersvereniging

de Langstraat

Welkom bij de scheidsrechters in de Langstraat!

Scheidsrechtersvereniging "de Langstraat" is een belangen- en sportvereniging voor en door voetbalscheidsrechters in de regio Langstraat in de provincie Noord-Brabant.

We zijn aangesloten bij de COVS.

IBAN NL10 RABO 0302 4973 82

Meer weten? Mail ons: secretariaat@covsdelangstraat.nl of vul het contactformulier in.

 

Verjaardagen

    Er zijn vandaag geen leden jarig

binnenkort jarig:

Inloggen Mijn Langstraat

Bol AlgemeenBol Algemeen

remco rissema

Remco Rissema begon in de E7 bij DESK met voetballen. In 2011 begon hij met het leiden van de wedstrijden. Dankzij William Saleming, Arnold Paashuis en Sjaak van Ree en een enorme motivatie en doorzettingsvermogen van Remco zelf, is hij geselecteerd voor de talentenpool van scheidsrechter Danny Makkelie. Een unieke kans om als jonge scheidsrechter de top van Nederland en misschien wel internationaal te gaan fluiten. Remco is nog jong en aan zijn mentaliteit zal het niet liggen om zijn doelstelling te behalen. De redactie van vvdesk.nl voelde Remco Rissema aan de tand over zijn exceptioneel talent als scheidsrechter. Het interview met Remco Rissema, professioneel scheidsrechter in spé.

 

Bron: DESK

 

Wat doe je in het dagelijks leven? 
Ik doe de HAVO en werk als bij baantje bij de LIDL

 

Hoe ziet jouw carrière bij DESK er toe nu toe uit?
2006-2007 E7, 2007-2008 E2, 2008-2009 D3, 2009-2010 D2, 2010-2011 C2, 2011-2012 C2, 2012-2013 B3 en 2013-2014 B2

 

Wanneer ben je begonnen met fluiten?
In het seizoen 2011-2012 ben ik begonnen met fluiten.

 

Wat kun je vertellen over jouw start als scheidsrechter?
In het begin heeft William Saleming mij geholpen bij de pupillen met het begeleiden van de wedstrijden. Toen ik bij de junioren ging fluiten kwam Arnold Paashuis mij helpen. William en Arnold ondersteunden mij door cursussen te faciliteren en ook extra tips te geven over het leiden van wedstrijd. Arnold is erg belangrijk geweest op het administratieve vlak van de wedstrijd. Het wedstrijdformulier invullen, gele en rode kaarten verwerken en alle andere bijzondere gevallen. Het meeste heb ik geleerd van Sjaak van Ree. Sjaak heeft mij het meeste bijgebracht op het gebied van leiding geven in de wedstrijd. De uitstraling geven als een echte scheidsrechter. Sjaak heeft veel tijd en energie gestoken om mij te begeleiden. In het begin was Sjaak bij elke senioren wedstrijd aanwezig die ik moest fluiten. Hij is een soort mentor voor mij die veel waardevolle tips geeft. Tot op de dag van vandaag doet hij dat nog steeds. Door zijn tips heb ik grote stappen gemaakt en heeft hij mij behoed voor blunders.

 

Een mooi voorbeeld uit de praktijk is dat ik in een van mijn eerste wedstrijden bij de senioren dacht dat ik de wedstrijd prima onder controle had. Het was 3-0 bij de rust en geen vuiltje aan de lucht. Ik kwam de scheidsrechterkleedkamer binnen en ging rustig zitten. Ik keek Sjaak aan en zei: “dit is een makkie vandaag”, waarop Sjaak antwoordde: “Nou wacht nog maar even. De tweede helft zul jij het nog zwaar krijgen.” Dus ik weer vol goede moet de tweede helft in en ja hoor ik kreeg uiteindelijk een hele zware tweede helft. Sindsdien blijf ik altijd alert en ben ik op alles voorbereid totdat ik het laatste fluitsignaal gegeven heb!

 

Deze mensen zijn erg belangrijk voor mij geweest, doordat zij mij goed begeleid hebben en mij nooit het gevoel hebben gegeven dat ik er alleen voor stond. Voor vragen kan ik nog elke dag bij hen terecht en ik ben ze enorm dankbaar dat zij zoveel energie in mij hebben gestoken. En dat zij dat blijven doen vind ik grote klasse! Ik denk dat DESK ook zeer trots en dankbaar mag zijn dat DESK deze mensen, die over geweldige voetbalkennis beschikken, in de vereniging heeft.

 

Wat was je motivatie om te gaan fluiten?
De motivatie was omdat het eigenlijk moest. In opdracht van school moest je een maatschappelijk stage lopen en toen kon ik kiezen uit bepaalde dingen. Een van die dingen was scheidsrechter. Toen mijn moeder een poster bij DESK zag, waarop stond dat de club scheidsrechters zocht, heb ik mij daarvoor aangemeld. Vanaf dat moment begon ik met fluiten en vond ik het steeds leuker om te doen. En zo is dat gegroeid.

 

Heb jij een voorbeeld van een huidige scheidsrechter en/of uit het verleden?
Pierluigi Collina is natuurlijk hét boegbeeld van de scheidsrechters. Helaas heb ik hem niet echt bewust meegemaakt, omdat ik toen nog klein was. Ik heb videos terug zitten kijken en daar zie je absoluut dat hij geweldige scheidsrechter was. Zijn uitstraling én overtuiging zorgde ervoor dat de acceptatie bij spelers heel erg groot was. In het hedendaagse voetbal heb ik niet echt een voorbeeld. In een van de interviews die Collina heeft gegeven zei hij dat je je niet moet focussen op een enkele scheidsrechter, maar naar meerdere moet kijken. Iedereen heeft zeker iets waarvan je kan leren en die mening deel ik absoluut. Ik kijk daarnaast veel naar hoe scheidsrechters een wedstrijd leiden, daar pik ik veel van op.

 

Welke klasse/leeftijdscategorie fluit je momenteel?
Voor de KNVB fluit ik nu eerste , tweede, derde reserve klasse en de vijfde klasse standaard elftallen bij de senioren. Voor DESK fluit ik alle leeftijdscategorieën.

 

Wat is je ambitie als scheidsrechter voor de toekomst?
Mijn ambitie is om betaald voetbalscheidsrechter te worden. De weg is nog lang en ik moet nog heel veel leren, maar ik zou het echt geweldig vinden als ik mijn ambitie haal.

 

Scheidsrechter, je moet het maar doen!
Hoe ga jij om met verbaal geweld langs de lijn of in het veld?
Verbaal geweld is lastig te bestrijden. Ik probeer verbaal geweld altijd te voorkomen om duidelijk te zijn en te praten met spelers. De ene keer gaat het wat eenvoudiger dan de andere keer. Wat er langs de kant gebeurt daar houd ik me niet zo mee bezig. Ik focus me alleen op de spelers in het veld en met de wedstrijd. Want daar heb ik mijn handen al vol aan.

 

Heb jijzelf al eens een pittig duel gefloten, hoe heb je dat mogelijk ervaren?
Ik heb zeker al wat pittige duels gefloten. Van deze wedstrijden leer ik het meest. Meestal zit er van alles in die wedstrijden. Ik vind deze wedstrijden persoonlijk het leukst, als het op een manier gebeurd die wel sportief door de beugel kan. Als er wordt geschopt en geslagen vind ik het natuurlijk niet acceptabel. Maar als er stevige duels worden aangegaan en grote er wederzijdse acceptatie is dan vind ik dat de leukste wedstrijden. Dit komt ook vooral omdat ik zelf ook een pittige voetballer was.

 

Respect! In hoeverre word je begeleid om om te gaan met agressie in en rondom het veld?
De KNVB geeft een keer per jaar een bijeenkomst waar je ervoor kunt kiezen om een cursus te volgen waarin wordt uitgelegd hoe je om moet gaan met agressie. Ik heb van Arnold Paashuis en Sjaak van Ree tips meegekregen hoe ermee om te gaan. Het belangrijkste is dat je rustig blijft en goed het overzicht houd vind ik. In het heetst van de strijd kan dat wel eens lastig zijn, maar ik denk rustig blijven en overzicht houden het belangrijkste is. Jammer genoeg heb je zoiets als scheidsrechter niet in de hand. Dan kun je soms beter eieren voor je geld kiezen en een stapje terug doen.

 

Wat is de meest extreme wedstrijd die je tot nu toe gefloten hebt en waarom?
Echt extreem heb ik het nog niet echt meegemaakt. Wel heb ik paar keer gehad dat het even uit de hand liep, maar dit heb ik niet als extreem ervaren.

 

Danny Makkelie Talentenpool
Hoe ben jij benaderd als aanstormend talent?
Opeens kreeg ik een mailtje van Danny Makkelie dat ik geselecteerd was voor de voorrondes van het talententraject. Zij selecteren mensen die ze vaak voorbij zien komen in rapporten of hierover positieve verhalen gehoord hebben. Omdat je jong bent willen ze kijken of je potentie hebt om door te groeien.

 

Kun je iets meer vertellen over de talentenpool voor scheidsrechters?
Het talententraject word verzorgd door mensen die op hoog niveau actief zijn of zijn geweest in de scheidsrechterswereld. Mensen die zelf op hoog niveau gefloten hebben. Ook zijn er mensen die op hoog niveau rapporteur zijn geweest. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van begeleiding erg hoog is. Wat ook het streven is. Je krijgt in een jaar zes bijeenkomsten waarbij je getest wordt op conditie en spelregelkennis.

 

Verder wordt er ook in discussie gegaan over bepaalde situaties. Onder begeleiding van Danny Makkelie gaat men naar de beelden kijken van het betaald voetbal en ga je in discussie over wat de scheidsrechter goed doet en kan verbeteren. Hier kun je enorm veel van leren. Verder krijg je ook coaches voor jouw wedstrijden die dan naar jouw wedstrijden komen kijken. Zij bespreken met jou hoe de wedstrijd is gegaan en komen met tips hoe je de wedstrijd beter kan leiden.

 

Wat is het uiteindelijke doel van deze talentpool?
Het doel van het talententraject is om jonge scheidsrechters goed voor te bereiden naar de top. Dit kan zijn naar de topklasse van het amateurvoetbal en voor een enkeling kan dit ook betekenen betaald voetbal. Maar het belangrijkste is vooral om ons, als jonge scheidsrechters, beter te maken. Zodat het niveau van de scheidsrechters in Nederland zo hoog mogelijk blijft.

 

Wat wil jij kwijt over jouw ervaring als scheidsrechter in de hedendaagse voetbalcultuur?
Als eerste wil ik een compliment geven aan de teams van DESK. De meeste teams gedragen zich goed en ik ondervind weinig problemen bij het leiden van deze teams. Dit heb ik als beginnend scheidsrechter als zeer prettig ervaren. Vooral bij de senioren was de acceptatie groot doordat een jonge beginnende scheidsrechter hun wedstrijd stond te leiden. Je kan nog zo’n goede scheidsrechter zijn, maar als de spelers niet accepteren dat jij de leiding hebt dan wordt het heel lastig.

 

Wat ik af en toe wel lastig vond is dat er van een beginnend scheidsrechter wordt verwacht dat hij er gelijk staat. Je krijgt bijna geen tijd om het te ‘leren’. Zodra je het veld opstapt verwacht iedereen dat je een foutloze wedstrijd fluit. Hierin merk ik wel een groot verschil tussen scheidsrechters en voetballers. Bij jonge voetballers wordt er nog vaak gezegd “hij is nog jong dus hij mag nog fouten maken”. Bij scheidsrechters is dat veel minder. Aan de ene kant vind ik het jammer, maar aan de andere kant zorgt dat er wel voor dat je scherp blijft en veel leermomenten hebt Je kan jezelf nergens achter verschuilen. Hierdoor zal je snel een beslissing moeten nemen en het liefst nog de juiste ook.

Verder merk ik wel dat het respect voor scheidsrechters aan het terug komen is. We zijn er nog niet, maar het gaat zeker de goede kant op. Ik merk als jonge scheidsrechter dat er veel bewondering en respect voor is en dat vind ik zeker prettig.

 

Wat zou je de spelers en supporters van de clubs als laatste mee willen geven?
Ik zou de mensen van de clubs willen vragen om niet zo snel te oordelen, maar eens een keer in ons te verplaatsen. Af en toe ook eens een keer kijken of het reëel is wat je van de scheidsrechter op dat moment vraagt.

 

Ik kan niet voor alle scheidsrechters oordelen, maar ik weet van veel scheidsrechters dat ze er veel tijd en energie in steken. Als ik naar mezelf kijk dan kan ik wel zeggen dat ik er bijna dag en nacht mee bezig bent. Je moet ervoor zorgen dat je fit bent, dus werk ik twee keer per week aan mijn conditie. Ik vind dat je als scheidsrechter er dan ook fit uit moet zien, dus ga ik vijf keer per week naar de sportschool.

 

Verder ben je bezig om de spelregelkennis op peil te houden en om die te verbeteren. Dan begint de wedstrijd, daar zoek je ook wat informatie over op. Bijvoorbeeld welke kleuren dragen de teams, op welke plek staan de teams enzovoorts. Vervolgens ga je naar de wedstrijd. Dan ben je een uur van te voren aanwezig om alles te controleren. En dan fluit je je wedstrijd. Je hoopt natuurlijk dat je de beste wedstrijd van je leven fluit. En nee, ik ben niet naar de wedstrijd gekomen om penalty’s te geven, om gele- en rode kaarten uit te delen en óók niet om jullie te pesten. Ik ben er met een instelling om jullie plezier te laten hebben in het spel, voetbal, en daarbij horen af en toe beslissingen bij.

 

Na de wedstrijd ga je douchen en volgen de formaliteiten. Daarna ga je weer naar huis. Iedereen denkt dan dat het daarna ophoud, maar dan begint het pas. Ik ga voor mij zelf de gehele wedstrijd na en analyseer bij grote/moeilijke beslissingen welke keuze ik heb gemaakt. Sta ik daar dan nog achter? Dan vraag ik aan mensen die mijn wedstrijd bekeken hebben of ik de juiste interpretatie voor mij heb en evalueer vervolgens nog even met die personen.

 

Als er dan nog beslissingen zijn waar ik over getwijfeld heb dan ga ik daarmee naar de Scheidsrechtersvereniging COVS De Langstraat en stel ik daar mijn vragen over. Als ik alles heb gedaan dan neem ik de momenten mee waar mijzelf ik kan verbeteren voor de volgende wedstrijd. Het resultaat is dat je met één wedstrijd soms twee tot drie weken bezig bent. Hier wil ik aangeven dat ik, en met mij nog vele andere scheidsrechters, intensief bezig zijn om ons door te ontwikkelen. Iedere keer weer ervoor te zorgen dat de volgende wedstrijd beter wordt dan die van afgelopen keer.

 

Respect Remco! Succes met de weg naar de top!

Wij gebruiken cookies om onze website en uw ervaring te verbeteren bij het gebruik ervan. Cookies die worden gebruikt voor de essentiële werking van deze site zijn al ingesteld. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk