Waalwijk, 20171017 -- Tijdens de 69e Jaarlijkse Algemene Vergadering van COVS De Langstraat op dinsdag 17 oktober 2017 zijn drie leden in het zonnetje gezet vanwege hun jubileum. John van Rekum uit Sprang Capelle viert zijn 50-jarig lidmaatschap bij de COVS, Piet van Geenen is al 40 jaar lid van de scheidsrechtervereniging in de Langstraat en Gerrit Kolsloot is gehuldigd vanwege zijn 25-jarig lidmaatschap.
John van Rekum
John is geboren op 4 april 1951 in Tiel waar hij ook is opgegroeid. Hij heeft gewoond in Tiel en later in Varik. Hij heeft gevoetbald bij de v.v. Waalkanters en bij v.v. TEC. Hij is door bestuurders van de Betuwe in aanraking gekomen met de arbitrage en wist toen nog niets van de spelregels af. Maar al gauw werd hem gevraagd om te assisteren bij wedstrijden. Aangezien hij dus nog niet erg thuis was in het spelregelgebeuren zei de laatste man van Waalkanters als ik mijn arm opsteek dan moet jij vlaggen. Langs de lijn kreeg hij steeds de vraag waarom hij zijn vlag opstak bij een bepaalde situatie en John gaf als antwoord dat hij moest vlaggen als de laatste man zijn arm opstak. Dat was zo afgesproken! Nadien is hij gaan fluiten op 17-jarige leeftijd maar moest voor het competitie werk nog even wachten want hij was nog te jong.
John is lid geworden van de COVS op 1 oktober 1967. Hij meldde zich toen aan bij COVS groep De Betuwe (inmiddels opgehouden te bestaan) Bij deze groep zat hij ook een aantal jaren in het bestuur.
In 1969 is hij, na het volgen van cursus voor de KNVB gaan fluiten. In 1971 scheurde hij zijn enkelbanden af en kon noodgedwongen voorlopig niet fluiten vanwege de dienstplicht. Nadat hij hiervan hersteld was heeft John nog tot 1984 gefloten en is toen gestopt.
Bij de Betuwe zat John ook in de Evenementen Commissie en in de Jubileum Commissie. Tijdens één jubileum organiseerde De Betuwe ook het landelijk veldvoetbaltoernooi. (Enkele van onze leden zullen dit nog wel weten. red.). Na dit toernooi werd een verloting gehouden met als hoofdprijs een Varken! Het varken was lijfelijk aanwezig, want het liep gewoon los door de kantine. Het verhaal gaat dat de winnares het varken niet wilde hebben en dat zij het beest verkocht heeft voor vijftig gulden. Van 1979 tot 1988 heeft John in de Evenementen commissie van de Betuwe gezeten. Op 1 oktober 1987 werd John lid van de Langstraat.
Na zijn actieve scheidsrechters periode heeft hij de rapporteurs cursus gevolgd en is op zowel zaterdag als zondag gaan rapporteren tot in de hoogste groepen van het amateurvoetbal (van 1987) af en dat doet hij nog steeds. Met ingang van dit seizoen heeft hij besloten zich uitsluitend op de zaterdag beschikbaar te stellen.
Piet van Geenen
Piet is, en dat weten waarschijnlijk weinig leden, geboren in Amsterdam op de eerste Bevrijdingsdag 5 mei 1945. Elke keer als Piet jarig is steken alle Nederlanders de vlag dus uit. 72 jaar en lid van de COVS sinds 1 december 1977. Hij is al 51 jaar getrouwd met zijn Ans Vissers. Zij hebben 2 zonen en 4 Kleinkinderen.
Toen Piet drie jaar oud was is het gezien van Geenen in 1948 van Amsterdam naar Brabant verhuisd. En nu kent iedereen Piet als een echte ‘Borkse’. De voetbalvereniging Baardwijk heeft een grote plaats in zijn leven ingenomen.
Rond zijn 40e jaar heeft Piet een scheidsrechters opleiding in Den Bosch gevolgd en is hij voor de KNVB gaan fluiten. Daar had hij veel plezier in en hij vertelde, dat zodra hij het veld op kwam, hij zich een heel ander mens voelde. Hij rechtte zijn rug en wees overtreders er altijd op dat ze goed op moesten passen! Spelers van het veld afsturen of waarschuwen vond hij maar niets en dus gaf hij bij een wedstrijd niet door dat hij twee spelers van het veld gestuurd had en dat kwam hem op drie maanden schorsing te staan.
Zijn vrouw Ans ging altijd mee met Piet als hij moest fluiten. Zij was zijn trouwste supporter. Veel contact had hij met ‘aansteller’ Jan Spijkers, aansteller voor de KNVB in de regio Tilburg, en die stelde hem aan bij veel Tilburgse standaard elftallen. Rapportage vond Piet maar niks. Af en toe moest hij de rapporteur ophalen (Jantje de Nijs). 20 jaar geleden is Piet uiteindelijk gestopt met fluiten en dat werd ook veroorzaakt door het gedrag van spelers van Baardwijk die hem bij wedstrijden bij de lagere elftallen beledigden. Nadien is Piet ook nog als scheidsrechter opgetreden bij het bedrijfszomeravond voetbal in Waalwijk.
Gerrit Kolsloot 25 jaar COVS lid
Gerrit is het oudste lid van COVS de Langstraat en inmiddels 81 jaar. Geboren op 12 september 1936. Hij is lid geworden op 1 maart 1992 en is dus 25 jaar lid van de COVS.
Tot voor kort floot Gerrit zijn wedstrijden bij de jeugd op zaterdagmiddag en beleefde daar veel plezier aan. Helaas heeft hij zijn actieve loopbaan moeten beëindigenvanwege problemen met zijn gezondheid. Hij denkt erover om mee te gaan met de wandelgroep op de zondagmorgen.
Felheid, karakter en doorzettingsvermogen maakte het voor hem mogelijk om zijn hobby uit te oefenen. Als voetballer was hij vrijwel nooit geblesseerd en als hij een kleine blessure in een wedstrijd opliep probeerde hij zo snel mogelijk weer zijn plaats in het elftal in te nemen. Als voetballer was hij een geduchte spits van v.v. De Zwerver uit Kinderdijk gedurende 12 jaar in het eerste elftal. In totaal heeft Gerrit 250 doelpunten gemaakt in het zaterdagvoetbal.
Toen hij 70 jaar was geworden kreeg hij bericht van de KNVB dat hij moest stoppen met fluiten omdat hij de leeftijdsgrens van 70 jaar had bereikt. Gerrit was laaiend. Hij was volgens hem in uitstekende conditie en waarom moest hij dan stoppen. Hij vond dat de bond hem zijn hobby onterecht afpakte. Na vijf jaar besloot de KNVB de leeftijdsgrens af te schaffen, waarop Gerrit direct besloot om weer te fluiten. Hij was erg blij dat de “stille jaren” voorbij waren. Maar de bond berichtte hem dat hij proefwedstrijden moest fluiten. Daar kwam een negatief resultaat uit. Wel mocht hij de jeugd gaan fluiten en daar heeft hij toen mee ingestemd.