Om (assistent-)scheidsrechters de mogelijkheid te bieden zich verder te ontwikkelen, organiseert de KNVB verschillende themabijeenkomsten. Je kunt zelf kiezen bij welke bijeenkomsten je wilt aansluiten.
De themabijeenkomsten in het voorjaar zijn dit seizoen net zo vormgegeven als vorig seizoen. De nadruk tijdens de bijeenkomsten ligt op de ontwikkeling van jou als (assistent-)scheidsrechter. Er kunnen, net als vorig seizoen, geen punten verdiend worden die meetellen voor de ranglijst. Meedoen is dan ook op eigen initiatief en niet verplicht.
Je kunt ervoor kiezen om bij één bijeenkomst aan te sluiten, maar het is ook mogelijk om meerdere themabijeenkomsten te volgen. De bijeenkomsten worden gegeven in de periode van 1 maart tot en met 31 mei. Alle bijeenkomsten zijn online, omdat er vanwege het coronavirus nog geen fysieke bijeenkomsten georganiseerd mogen worden.
Er is, mede op basis van de evaluatie van de themabijeenkomsten van vorig seizoen, gekozen voor vijf thema’s. Dat zijn:
Samenwerking
Deze themabijeenkomst gaat in op samenwerking met alle betrokkenen rondom een wedstrijd en ook op de samenwerking tussen scheidsrechters en (club)assistent-scheidsrechters. Hoe ga je daarmee om, in aanloop naar, tijdens en na afloop van de wedstrijd? Hoe haal je een optimaal resultaat uit samenwerking?
Spelregels
De afgelopen twee seizoenen zijn er veel ingrijpende wijzigingen geweest. Deze laten we op een interactieve wijze nog eens de revue passeren. Ook zal er een spelregelquiz gehouden worden.
Diversiteit en omgaan met verschillen
Hoe ga je om met verschillen? Verschillen tussen mensen, culturele verschillen maar ook discriminerende scheldwoorden en beledigingen Deze themabijeenkomst biedt handvatten voor het omgaan met de genoemde zaken en biedt (assistent-)scheidsrechters ruimschoots de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.
Leefstijl en voeding
Om fit te worden en te blijven, is het van belang dat je de juiste keuzes maakt in bijvoorbeeld voeding, training en arbeid-rust verhouding. Na afloop van deze themabijeenkomst heb je voor jezelf concrete adviezen geformuleerd om (nog) betere keuzes te maken ten aanzien van leefstijl en voeding.
Omgaan met weerstand en agressie
Als scheidsrechter ben je constant bezig met het managen van de wedstrijd. Er zijn veel momenten die van invloed zijn op het wedstrijdverloop en ook momenten die kunnen zorgen dat een wedstrijd moeilijker wordt of grimmiger. Om scheidsrechters te helpen hier beter mee om te gaan bieden we de themabijeenkomst omgaan met agressie aan. Hoe ga je hier als scheidsrechter mee om en wat kun je doen om deze momenten positief te beïnvloeden?
Tijdens de sessie wordt er van de digitale leeromgeving (Dugout) gebruik gemaakt. Je ontvangt enkele dagen voordat de sessie van start gaat automatisch een linkje voor de digitale omgeving.